Wilk należy do ssaków, a konkretnie do
rodziny psowatych. Jest zwierzęciem drapieżnym. Jego najczęstszym
miejscem zamieszkania, są leśne ostępy, rozległe równiny, tereny
podmokłe, a także tereny położone wysoko w górach. Wilk kocha
przestrzeń. Wilcze stado, zwane watahą potrzebuje obszaru od stu do
trzystu kilometrów kwadratowych. Na danym terenie mogą współistnieć ze
sobą dwa wilcze stada. Wilcza wataha to inaczej jedna wilcza rodzina. W
jej skład wchodzi samiec zwany basiorem, samica- wadera oraz ich
potomstwo z dwóch kolejnych miotów. W wilczych rodzinach przestrzega się
systemu hierarchicznego. Wilki potrafią się ze sobą porozumiewać. Ich
wzajemne kontakty realizowane są poprzez język ciała, wydawanie
charakterystycznych dźwięków, produkowanie określonych substancji
biologicznych zwanych feromonami oraz poprzez znaczenie terenu swoimi
odchodami.
Wycie Wilka/Wolf howling: